Je bent in Parijs en wilt langs de Seine richting de Normandische kust. Of je wilt nog even ‘Parijs’ doen als je in normandie bent. Het is om het even. Als je langs de Seine gaat kom je sowieso langs Vernon. Een stop meer dan waard. De Middeleeuwse geschiedenis nodigt je uit. Maar ook Chateau Bizy is aardig om even naartoe te gaan.
Boek hier direct je hotel in Vernon!
Ontdek Vernon in het noorden van Frankrijk
Vernon wordt vaak in een adem genoemd met Giverny en de Tuinen van Monet en Les Andelys met Chateau Gaillard. Vernon ligt daar precies tussenin en een bezoek combineren is goed te doen. Zeker als je juist niet op doorreis bent maar in de omgeving verblijft.
Het grappige is dat als je de website van de Office de Tourisme in Vernon aanklikt dat je dan een overzicht krijgt van alle drie de plaatsen onder de noemer: ‘Nouvelle Normandie’.
Lekker slenteren door de oude binnenstad van Vernon
Parkeerplaatsen zijn er in overvloed in Vernon, maar toeristisch is het niet echt. Zonde hoor. Het verdient meer. Niet voor een hele dag, maar een stadswandeling door het oude centrum is heel leuk. Over de brug naar de andere kant moet je zeker doen.
Bij de Office de Tourisme in het Musée de Vernon, ook bekend onder de naam Musée Alphonse-Georges Poulain, hebben ze geen stadswandeling ‘op papier’, maar via een QR-code wel in een app. De brochure ‘Carnet de Cartes’ waarop de wandeling zonder beschrijving staat, helpt je deels op weg. De zeer informatieve borden die bij de bezienswaardigheden hangen of staan zijn een uitkomst. Op die borden (zie foto) word je keurig verwezen naar de volgende ‘highlight’. Soms staan op de borden foto’s ‘uit de oude doos’. Die laten het heden en het verleden samenvloeien.
Als je bij het Musée de Vernon bent (nr 8 op het kaartje) kan je daar de wandeling beginnen. De nummers volgend zie je alles wat interessant is.
Het straatje bijvoorbeeld dat loopt van de Seine richting de achterkant van de Notre-Dame. Dat brengt je terug in de Middeleeuwen. De foto op het bord in combinatie met het huidige beeld laat zien dat hier de tijd heeft stilgestaan.
De Collégiale Notre-Dame is zeker een bezoek waard. Op het modern ingerichte plein zie je tegenover de kerk het statige stadhuis. Naast de kerk staat het authentieke Middeleeuwse vakwerkhuis ‘Maison du Temps Jadis’, gebouwd halverwege de 15e eeuw en ooit het dorpscafé. Het is maar goed dat het de bombardementen van de Tweede wereldoorlog heeft doorstaan. Net als vele andere huizen in de oude binnenstad.
Leuk om te weten: tot voor kort zat in dit mooie pand de Office de Tourisme. Het uithangbord is er nog steeds.
De wandelroute brengt je ook bij de Tour des Archives. Deze 22 meter hoge donjon (ronde toren) maakte vroeger deel uit van het kasteel van Vernon, Gebouwd in 1123 door Koning Hendrik I van Engeland, de zoon van Willem de Veroveraar. Naast deze in Normandië zeldzame bewaarde toren is nog een deel van de stadsmuren te zien. Het mooi aangelegde parkje met fontein maakt het historische plaatje helemaal af.
Langs de behoorlijk brede Seine is het even heerlijk uitwaaien als je de binnenstad verlaat. Het monument voor de gevallenen tijdens de Tweede Wereldoorlog vlakbij de brug, brengt je weer tot bezinning.
Even naar de overkant!
Ga vervolgens wel even de Pont Clemenceau over! Al is het maar om te genieten van het uitzicht over de meest bekende Franse rivier. Misschien ligt er wel een riviercruiseschip aan de wal. Maar dat niet alleen. Aan de overkant staat nog een prachtig kasteel: Château des Tourelles, uit dezelfde eeuw (1196) als het kasteel in de binnenstad. Het heeft een vierkante toren in het midden met eromheen vier ronde torentjes. In al die ruim 800 jaar is het kasteel onveranderd gebleven. Eigenlijk was het kasteel het brughoofd van de Middeleeuwse brug die daar heeft gelegen. Het is niet te bezoeken.
Bezienswaardiger dan het kasteel is ‘Le Vieux Moulin de Vernon’, de oude molen die nu nog steeds rust op de pijlers van die brug. Ooit in de 12e eeuw op voorspraak van Koning Philip Auguste gebouwd -zo’n beetje gelijk met het kasteel- en na vele vernietigingen steeds weer herbouwd. Later door de bouw van een dam in de Seine kon de molen niet meer functioneren. Wat overbleef was een fotogeniek en inspirerend monument Menig kunstschilder, zoals onder andere Claude Monet hebben het geschilderd.
De schilderijen zijn te zien op een groot informatiepaneel langs het wandelpad, naast panelen over de geschiedenis van Vernon, de bruggen, de oude molen en het kasteel.
Niet vergeten: Château de Bizy
Het wordt nog wel eens vergeten, maar Vernon heeft ook nog een heel mooi kasteel net even aan de buitenkant: Château de Bizy!
Sinds 1740 hebben verschillende eigenaren en bewoners het kasteel en niet te vergeten de tuinen vorm gegeven. Enerzijds door nieuwbouw, anderzijds door her- en aanbouw of renovatie. Verschillende bouwstijlen tot gevolg.
Vanaf de binnenplaats heb je goed zicht op de huidige gebouwen. Zoals bijvoorbeeld de stallen, die naar voorbeeld van ‘Versailles’ zijn gebouwd. Bijzonder is de fontein in het midden van de binnenplaats. Die deed tevens dienst als ‘voetenbad’ voor de paarden. De licht glooiende hellingen aan beide kanten zorgde ervoor dat de paarden er makkelijk doorheen konden lopen en de hoeven en benen schoon werden.
Het water voor alle fonteinen komt trouwens via een ingenieus onder de grond lopend hydraulisch systeem uit zeven bronnen in de heuvels. Vooruitstrevend dus.
Met een gids door de gebouwen Château de Bizy
Het Château is van binnen alleen te bezoeken met een gids. Maar dat moet je zeker doen!
Je begint in de eetkamer in één van de later aangebouwde galerijen. Lekker licht door de vele ramen. Een van de vele serviezen siert de eettafel. Het geborduurde tafelkleed met de dito servetten maken het helemaal af.
Van de eetkamer naar de voorkamer met het prachtige klassiek houten trappenhuis met prachtige 18e-eeuwse wandtapijten. De kamer is verder ‘aangekleed’ met beelden en schilderijen van bekendheden uit de 18e en 19e eeuw die op de een of ander manier een bindingen hadden met het kasteel.
De Grote Salon is de volgende zaal. Prachtige houten lambrisering en Goblins wandtapijten met afbeeldingen van verschillende vormen van tijdverdrijf bij steeds een ander kasteel. Verder in deze zaal veel meubilair, beeldjes, schilderijen en andere snuisterijen. Maar ook een unieke piano uit de 18e eeuw, versierd met scènes op een gouden achtergrond. Het is er niet opgeschilderd maar de piano is bedekt met ‘Vernis Martin’, een briljante laktechniek die zijn oorsprong in Frankrijk heeft.
De laatste zaal die je bezoekt is de Blauwe Salon met wederom veel portretten van onder andere de familie Suchet d’Albufera, waarvan een van de nazaten nog steeds in Château de Bizy woont. Napoleon is in deze zaal ook aanwezig via twee bustes. De collectie 18e-eeuwse meubels omvat een verguld Lodewijk XVI houten console en een Lodewijk XV chaise-long.
Nu nog de tuinen van Château de Bizy
De deur uitlopend kom je op het terras met de brede trap en krijg je zicht op de voorkant van het Château en de links en rechts aangebouwde galerijen.
De tuinen nodigen uit voor een wandeling. Jammer alleen dat het onderhoud een beetje te wensen overlaat. Veel fonteinen werken daardoor niet, maar de barokke vormen laten je wel genieten. Net als de Venuswandeling door een oude Franse tuin met standbeelden van onder andere Mars en -en dat verwachtte je natuurlijk al- van de Godin Venus.
In het park in de Engelse stijl zie je mooie en bijzondere bomen.
Je kunt tot slot nog even voor een leuk aandenken de shop bezoeken en voor een kopje thee naar de Theesalon. Ook de stallen zijn nog een bezoek waard. De oude paardenkoetsen trekken daarbij de aandacht.