Tips voor een salade, warme geitenkaasjes en lamskoteletjes
Om te genieten van het lekkerste van Frankrijk is dit een goed begin. Met mijn recept dat makkelijk is te maken kan iedereen de geur en smaak van Frankrijk ervaren!Het succes begint op de markt waar je een mooie krop sla koopt. Je kunt ook bijvoorbeeld een krop eikenbladsla kopen plus een mooie groene sla.
Ziet er extra leuk uit op het bord en als je het voorbereid zoals ik dadelijk zal beschrijven dan heb je voorraad voor een paar dagen!
Sla in Frankrijk koop ik nooit in de supermarkt tenzij deze er vers ligt en er mooi uit ziet. Het lekkerst is sla van de markt en dan het liefst van een lokale kleine boer. Er zit dan zoveel smaak aan de sla dat je met een beetje olijfolie en citroensap al iets lekkers kunt maken!
Als je dan toch op de markt bent koop dan ergens een paar mooie, niet te grote, geitenkaasjes (Per persoon 2 kleine platte geitenkaasjes). Koop ook gelijk wat mooie verse knoflook, sjalotjes een courgette en eventueel wat verse kruiden zoals peterselie en bieslook.
Sla voor een paar dagen
Als je mooie sla op de markt hebt gekocht dan moet je deze goed wassen. Ik heb al jaren veel plezier van een tip van een Franse kok waarmee je gewassen sla dagenlang vers houdt in een koelkast. Snij net boven de stronk in één keer alle bladeren los. Was deze in een wasbak (als het kan met stromend water en de afvoer dicht) .
Hussel de sla goed doorelkaar en laat het water weglopen. Herhaal dit 2 keer en controleer of er geen slakjes of andere beestjes meer zijn achtergebleven. Meestal valt dit erg mee maar als je een mooie sla van een biologische boer koopt kan het natuurlijk altijd. Na deze wasbeurt heb je mooie verse en vooral schone sla!
Maak de sla droog en knoop deze in een theedoek die je in de groente la van een koelkast legt. Op deze manier kun je een paar dagen altijd heerlijk verse sla eten! Het is de eerste keer even wat werk maar de andere dagen verdient het zich terug!
Lamsvlees
Koop bij de slager een paar lamskoteletjes (het lam = l’agneau). Wij gaan altijd uit van twee stuks per persoon maar het hangt een beetje af van de slager. Het mooiste is als hij deze vers uit de koeling haalt of zelfs nog moet hakken! Overigens is een lam in Frankrijk overal anders. Dat wil zeggen qua dier is het natuurlijk wel hetzelfde maar waar ze grazen bepaalt ook de smaak van het lam.
Lam uit de Provence graast in gebieden waar tijm en rozemarijn in het wild groeien. Een lam uit de Languedoc smaakt net weer even anders en wil je iets speciaals dan moet je in de Gironde bij Pauillac zijn. Daar grazen de lammeren in de uiterwaarden van de Gironde. Deze lammetjes zijn al vooraf gezouten door het zilte gras en de lamsoor die zij in de uiterwaarden eten. Dit lamsvlees hoef je eigenlijk niet meer te zouten!
Verder heb je nodig:
- 3 flinke tenen knoflook
- een sjalotje
- een flinke courgette per 2 personen
- Voor de dressing een flesje frambozenazijn
- olijfolie
- wat mosterd
- peper en zout en een flesje gembersap (meenemen uit Nederland).
De salade:
Maak een dressing met achtereenvolgens :
- 1 eetlepel frambozenazijn
- 4 eetlepels olijfolie
- 1scheutje gembersap
- 1 theelepeltje mosterd (met roze mosterd met frambozen uit Beaune is dit super!)
- wat zout en peper
Voeg de ingrediënten in deze volgorde toe en meng het heel goed door elkaar.
Laat even staan en na een minuut of tien nog eens flink roeren of schudden.
Intussen een koekenpan warmen en een beetje olijfolie. Als de pan goed heet is de geitenkaasjes er in leggen. Na een minuut of 2 met een spatel de kaasjes voorzichtig omkeren en na nog eens 2 minuten uit de pan halen.
Als je een grill hebt dan de kaasjes in een ingevette ovenschaal 5 minuutjes onder de hete grill zetten. Vervolgens de sla op de borden doen en de dressing er over verdelen. De geitenkaasjes met een stukje stokbrood op het bord en smullen maar!
Een lekker frisse witte wijn past hier prima bij (denk eens uit een frisse witte wijn uit de Tourraine,Loire). Ook een rosé kan goed. Drink er gewoon de wijn bij die jij lekker vindt.
De lamskoteletjes en de courgettes:
Olijfolie of boter verwarmen in een koekenpan.
jalotjes snipperen, de courgette in dunne plakjes snijden en de knoflook uitpersen in de warme olie of boter. Sjalotje er bij, de courgette toevoegen, goed door elkaar blijven roeren en zorgen dat niets aanbrand. Een scheutje rodewijn er bij kan geen kwaad.
In de tussentijd de koteletjes bakken in boter. Pas op het laatst een klein beetje zout en peper toevoegen. het bakken is heel simpel. De boter warm laten worden, een scheutje olijfolie er bij en daarna de koteletjes in de pan. Na een minuut omdraaien en dan ca 3 minnutjes aan een kant op een niet te hoog vuur. Ze zijn dan lekker rosé en supermals.
Oh ja… de courgettes moet je eens vervangen door mooie haricoverts en dan een goede olijfolie erover!
Eet smakelijk!
als je meer wilt weten over lekker eten en drinken in Frankrijk