Tips voor een vakantie Nancy, een verrassing langs de snelweg
VAKANTIEHUIZEN HOTELS CAMPINGS CENTER PARCS Les Trois Fôrets
Nancy, ideaal voor een weekendje weg in Frankrijk
“Ken je Nancy eigenlijk? Al aardig op leeftijd, verandert graag van stijl, heeft een gouden uitstraling en toch -misschien door haar leeftijd- oogt ze af en toe rommelig en armoedig.
Wacht even, voordat je verkeerd gaat denken, het gaat niet over die oudere dame met dat nog steeds krullende en glimmende blonde, goud aandoende, haar die je overal wel een keer tegenkomt.… Haha, nee, het gaat om de Noord-Franse stad Nancy.”
Vakantie naar Nancy
Je kent het vast wel. Op weg naar, of op de terugweg vanuit, Zuid-Frankrijk via de Route du Soleil. Je ‘vliegt’ langs Maastricht, Luik, Luxemburg, Metz, Nancy en meer. Je krijgt weinig mee van de genoemde steden.
Via de lokale binnenwegen heb je er automatisch wat meer aandacht voor. Je ziet Nancy bijvoorbeeld diep in het dal van de rivier de Meurthe liggen. Nancy is niet zomaar een stad in Frankrijk.
Zo af en toe hoor en lees je wat over Nancy. Je wordt nieuwsgierig. Je wilt er een keer naartoe.
We hebben het gedaan op de terugweg vanuit de Bourgogne na een heerlijke vakantie. Maar vergeet niet dat het ook voor een weekendje leuk is om naartoe te gaan. Vanuit Utrecht is het maar vijf uur rijden.
Waar overnachten?
In de stad en directe omgeving zijn veel mogelijkheden om te overnachten. We kozen voor Némëa Appart’hotel Nancy Grand Coeur in Rue Charles III. Nieuwbouw aan de rand van het centrum. Duidelijk voorbeeld van wijkgerichte renovatie. Net als in Amsterdam eigenlijk. In dit deel van Nancy geen overbodige luxe.
Gek genoeg vind je in deze wijk best nog mooie architectuur. Het onderhoud houdt echter te wensen over. Zonde! Want wat heeft Nancy mooie historische architectuur. Maar niet te vergeten ook prachtige gebouwen en kunstzinnige objecten in Art Deco en Art Nouveau (Jugendstil). Nancy staat hierom bekend. Als je van deze architectuur houdt is Nancy een must! Ik waarschuw vast: 1 dag is echt niet genoeg.
Stukje historie over Nancy
Even terug in de geschiedenis. Nancy ontstond in de 11e eeuw rond het kasteel van Gérard van Lotharingen. Het groeide onder zijn opvolgers uit tot de hoofdstad van Lotharingen en was menigmaal het middelpunt van oorlogen en veroveringen. Vele koningen en andere heersers streden om de hegemonie. Onze ‘eigen’ Karel de Stoute sneuvelde in 1477 in de omgeving bij een poging de stad opnieuw in te nemen.
In 1736 besluit Lodewijk de XV zijn schoonvader Stanislas Lesczcznski in Lotharingen te installeren. Dat heeft veel invloed gehad op het huidige Nancy. Deze aimabele onttroonde koning van Polen laat Nancy uitgroeien tot een stad waar de kunst hoogtij viert. De vele fonteinen, paviljoens liet hij als erfgoed na. Net als het prachtige Place Stanislas. We wandelen er zo naartoe.
Aan de wandel tijdens de vakantie in Nancy
We lopen van de smoezelige rand waar ons appartement is, naar het toch wel beduidend beter uitziende centrum. Het is stil op straat… We waren even vergeten dat 15 augustus een officiële feestdag is in Frankrijk. Het hoogfeest van de Katholieke kerk, Maria Tenhemelopneming. Winkels dicht, toeristen zijn blijkbaar wat anders gaan doen
Al wandelend over de Rue Saint-Dizier komen we op het door Emmanuel Héré ontworpen Place Stanislas. Op de hoek Office du Tourisme. Een stadsplattegrond of een wandelkaart zou handig zijn. Helaas op feestdagen… Je begrijpt het al…
Place Stanislas en meer
Het plein is prachtig met op elke hoek smeedijzeren hekwerken van Jean Lamour, met veel vergulde spijlen en tierelantijnen. Twee daarvan wat grootser met een prachtige beeldenfontein. De hekken verbinden de mooie architectonische panden en paviljoens er omheen: Stadhuis, Operagebouw, Grand Hotel, Museum der Schone Kunsten en nog een paar lagere paviljoens. En ja, waar is dat niet, een beeld in het midden. Een beeld van de toenmalige heerser en opdrachtgever voor het plein, Stanislas Leszczynski. Je begrijpt meteen waarom alleen z’n voornaam is gebruikt… Het plein staat niet voor niets op de UNESCO-Werelderfgoedlijst, samen met de twee aansluitende pleinen Place de la Carrière en Place d’Alliance en de Triomfboog van Héré.
Voor een heerlijke kop koffie met een gebakje, of als je wilt lunchen dan nodigt dit plein je daartoe uit.
Als je bij Grand Café Foy kiest voor koffie met gebak dan heb je voor een paar uurtjes genoeg. Maar je kunt er ongetwijfeld ook heel goed lunchen.
Aan de noordkant van het plein in de lage paviljoens Brasserie Jean Lamour. Genoemd naar de smid die de hekken van Place Stanislas heeft gemaakt.
In de omliggende straten zijn ook verschillende leuke tentjes te vinden.
We hebben de heerlijke grote taartpunt op en gaan verder. Maar ja, hoe? We hebben nog steeds geen plattegrond… Misschien in de boekwinkel van het Musée des Beaux-Arts. Dit is trouwens het enige beschermde museum van Lotharingen en heeft een schitterende kunstcollectie.
Verder volgens het boekje
We hebben een fantastisch boek gevonden: ‘Nancy merveilles et trés de la ville aux portes d’ors’ met drie speciale wandelroutes en veel foto’s gericht op de kunstvormen! Alleen in het Frans… dat dan weer wel. Want iets in het Engels uitgeven is in, eigenlijk heel, Frankrijk blijkbaar toch wel een dingetje. Zelfs bij de toeristeninformatie.
We kiezen voor de historische wandeling met een vleugje Art Deco en Art Nouveau. We kunnen altijd de volgende ochtend nog een van de twee andere, meer op die kunstvormen gerichte, wandelingen doen…
Vanaf het plein lopen we noordwaarts onder de Triomfboog van Héré door en komen op Place de la Carrière. Een langgerekt plein, omgeven met vier rijen bomen en ingangen met van die vriendelijke engeltjes en vazen. Statige huizen aan de zijkanten.
Aan het eind doemt het voormalige Hertogelijke paleis (1512) op. Hmm, van deze kant gezien wat verwaarloosd. Kapotte en verdwenen beelden, beetje vies en grauw, afgebladerde verf. Van binnen verlaten. Naast het paleis de toegang naar het Parc de la Pépinière. Nancy ontvangt regelmatig prijzen in het kader van ‘Villes et Villages Fleuris’ en heeft dat mede te danken aan dit park. Even natuursnuiven dus.
De wandeling vervolgend en rechts de hoek omgaand veranderd het beeld dat we hebben van het paleis. Een prachtig ingangspartij die helemaal tot aan de nok van het paleis doorloopt. Een gebeeldhouwde omlijsting, leuke balkonnetjes en vooral veel mooie details. Niet voor niets is aan deze kant de ingang van het Musée Lorrain.
Nancy heeft ook een Middeleeuws verleden. De wijk achter het paleis laat de schoonheid uit die tijd zien, waaronder een aantal Middeleeuwse huizen en de vestingpoorten Porte de la Craffe en Porte de la Citadelle.
Pracht en praal uit het verleden in Nancy in Frankrijk
De wandeling stuurt ons van het ene naar het andere prachtige pand of bezienswaardigheid. Sommige ‘Hôtels Particuliers’ in Art Deco of Art Nouveau. Prachtige raampartijen met valhekjes en kleurige maar soms zeer vervallen luiken. Natuurlijk ook zo’n oude deur met grootse deuromlijsting. Om nog maar te zwijgen over de binnenkant. Vergeet niet om ook regelmatig omhoog te kijken. Je wordt verrast door bijzondere beeldhouwwerken aan of bij de balkons of op de dakranden.
We komen op Place Saint-Epvre met de imposante Église Saint–Epvre. Bijzonder in deze basiliek zijn de glas in lood ramen die geschonken zijn door Frans Josef van Oostenrijk.
Doorslenterend komen we op Place Henri Mengin met de Marché Central. De dag loopt op z’n eind. Tijd om wat te eten. Keuze genoeg op het aan de overkant van de centrale markt gelegen Place Charles III met zicht op Église Saint-Sebastien. We doen dit keer ‘Italiaans’. Maar McDonalds of BurgerKing liggen op de loer.
Een dagje Nancy is niet genoeg
Een dag was duidelijk niet genoeg! We moeten een keer terug. We willen de wandelingen uit het boek langs de panden in Art Deco en Art Nouveau ook doen. En misschien nog wat andere specifieke bezienswaardigheden bezoeken. Misschien met Museum voor Moderne Kunsten of het ‘Musée Lorrain’ in het Paleis van de Hertogen.
Het verhaal is dus nog niet af… Maar ontdek Nancy vooral ook zelf!
Meer informatie over Nancy op de website van de Office du Tourisme.
Bekijk ook de informatie op onze pagina’s: Vakantie in Lotharingen (Lorraine) en Vakantie in de Vogezen (Voges).
Zie ook: