De caravan is en blijft populair, maar ook de vouwwagen is weer terug van weggeweest. Zeker ideaal voor een vakantie naar Frankrijk. Het enige wat je hoeft te doen is een mooi plekje zoeken op een camping naar keuze en je hebt alles direct bij je. Ook vouwwagens zijn tegenwoordig van alle gemakken voorzien.
Een vraag die we vaak horen is: “wat zijn de regels in Frankrijk als je met een caravan of vouwwagen op vakantie gaat?” We geven in dit artikel graag een overzicht met alle regels waar je aan moet denken.
Verkeersregels in Frankrijk voor caravan en vouwwagen in 2022
Zowel caravans als vouwwagens worden als aanhangers aangeduid als het gaat om verkeersregels. Voor elke aanhangwagen geldt dat deze achter een voertuig getrokken wordt, middels een trekhaak. We richten ons in dit artikel op vakantiegangers in Frankrijk die rijden met een caravan of vouwwagen. Houd bij het vervoeren van een caravan of vouwwagen ook altijd rekening met de maximale capaciteiten van de trekhaak en auto (onder andere het statische gewicht en trekgewicht). Je vindt hier op deze pagina meer over.
Snelheid met caravan en vouwwagen in Frankrijk:
Personenauto’s met aanhanger, in totaal minder dan 3500 kg:
- Binnen bebouwde kom – 50
- Buiten bebouwde kom – 80/90
- Wegen met minstens 2 rijstroken per richting – 90
- Niet snelwegen met 2 rijstroken per richting en afgescheiden middenberm – 110 *
- Autosnelweg – 130 (tenzij anders aangegeven) *
* Dit is een behoorlijke snelheid en wordt zeer sterk afgeraden door o.a. de ANWB. Wat jouw aanbevolen snelheid met caravan of vouwwagen is, kun je hier uitrekenen: anwb.nl/auto/trekauto
Personenauto’s met aanhanger, in totaal meer dan 3500 kg:
- Binnen bebouwde kom – 50
- Buiten bebouwde kom – 80/90
- Wegen met minstens 2 rijstroken per richting – 90
- Niet snelwegen met 2 rijstroken per richting en afgescheiden middenberm – 90
- Autosnelweg – 90
Maximale afmetingen in Frankrijk voor een auto met caravan of aanhanger:
De regels hiervoor verschillen nauwelijks met die in Nederland.
- Maximale breedte 2,55 meter, exclusief spiegels.
- Spiegels mogen maximaal 20cm uitsteken.
- Geen limiet aan de hoogte (in Nederland is dit 4 meter)
- Lengte aanhanger 12 meter (exclusief dissel, inclusief fietsendrager)
- Lengte auto met aanhanger (caravan), maximaal 18 meter (inclusief fietsendrager).
Nog enkele belangrijke regels voor auto’s met caravan of aanhanger in Frankrijk
- Buiten de bebouwde kom moet je als auto met aanhanger 50 meter afstand houden van je voorganger.
- Bij een combinatie van meer dan 7 meter, moet je op de rechterbaan rijden op wegen met twee rijstroken of op de twee meest rechterbanen als het een driebaansweg is.
- Banden van zowel de auto als de caravan moeten een minimale profieldiepte hebben van 1,6 mm.
- Bij een ongeval kun je aansprakelijk worden gesteld als auto of aanhanger overbeladen is.
- Bij een ongeval kun je aansprakelijk worden gesteld als je het door de autofabrikant vastgestelde maximaal toegestane trekgewicht niet respecteert.
- Ook goed om te weten: op smalle bergweggetjes hebben voertuigen die omhoog rijden voorrang op dalend verkeer. Echter, als jij rijdt met een caravan of vouwwagen en je kunt je minder makkelijk aanpassen dan de auto die je tegemoetkomt, dan moet die voor jou uitwijken.
- Je mag niet de nacht doorbrengen in de caravan op een stopplaats langs de autosnelweg.
Let ook op verkeersborden (ronde borden met een rode rand), waar het maximale gewicht op staat. Hier geldt een verbod om in te rijden voor voertuigen van een bepaald gewicht of meer. Dit geldt ook voor auto’s met caravan. Meestal zijn dit ook wegen waar het nagenoeg niet mogelijk is om te rijden met een auto met caravan. Bijvoorbeeld omdat het heel smal is of er geen ruimte is voor manoeuvres.
Regels voor bestuurders in Frankrijk
Omdat er ook een aantal belangrijke regels zijn in Frankrijk voor bestuurders van voertuigen, willen we die hier ook nog graag noemen.
Het is verboden om jezelf af te (laten) leiden tijdens het autorijden. Dat betekent dat je niet mag eten, drinken, telefoneren, roken, enzovoort, als je zelf rijdt. Dat betekent dat je ook niet al rijdende de navigatie (opnieuw) mag instellen.
Ook als je auto stilstaat, bijvoorbeeld in een file of voor een rood stoplicht, mag de bestuurder geen mobiele telefoon vasthouden. De telefoon mag zich tijdens het rijden zelfs niet binnen het gezichtsveld van de bestuurder bevinden. Dat geldt overigens ook voor tablets of iets soortgelijks.
Je bent verplicht goede schoenen te dragen tijdens het rijden, dus geen teenslippers.
Het gebruik van oortjes om te bellen, of muziek of een podcast te luisteren, is verboden in Frankrijk. Dit geldt ook op de fiets en het dragen van slechts één oortje.
Drink liever geen alcohol als je moet rijden en anders maximaal 2 glaasjes, zodat je niet de maximale hoeveelheid van 0,5 promille overschrijdt. Automobilisten die minder dan 3 jaar hun rijbewijs hebben, hebben een max van 0,2 promille!
Automobilisten moeten andere weggebruikers waarschuwen als ze plotseling flink moeten remmen. Ook moeten automobilisten hun alarmknipperlichten laten knipperen bij het naderen van een file en wanneer ze in de file staan, zolang hun voertuig als laatste in de rij staat.
Bij pech of een ongeval moet de bestuurder een reflecterend veiligheidsvest aantrekken voordat hij of zij de auto verlaat. Bij pech of een ongeval moeten de alarmknipperlichten ingeschakeld worden en moet er een gevarendriehoek geplaatst worden op minimaal 30 meter achter het voertuig.
In Frankrijk is het voor elke inzittende van een auto of camper verboden om te roken in het bijzijn van een kind onder de 18 jaar.
Alle officiële verkeersregels in Frankrijk staan beschreven in de Code de la Route.