Een bezoek aan Frankrijk betekent niet alleen genieten van de Franse cultuur. Het land heeft een rijke mengeling van culturen, en de Marokkaanse invloed in Frankrijk is er één van die op vele plekken zichtbaar en voelbaar is.
De geschiedenis tussen Frankrijk en Marokko gaat ver terug. Sinds de koloniale tijd zijn er banden tussen beide landen. Hierdoor migreerden in de twintigste eeuw veel Marokkanen naar Frankrijk op zoek naar betere levensomstandigheden en werkgelegenheid. Deze historische banden hebben gezorgd voor een levendige Marokkaanse gemeenschap in Frankrijk.
Marokkaanse elementen in het Franse leven
Bij een bezoek aan deze steden kan het haast niet anders dan dat je de Marokkaanse invloed opmerkt. Zoals hoe de typische Marokkaanse poef geeft een vakantie sfeer aan veel Franse huizen. Deze handgemaakte leren poefs zijn niet alleen decoratief, maar ook praktisch. Ze brengen een stukje Marokkaanse zon aan de Franse interieurs.
Naast de fysieke producten is er ook een sterke invloed van de Marokkaanse keuken. Denk aan tajines, couscous en de heerlijke zoete lekkernijen die je in bakkerijen en restaurants kunt vinden.
Duik in de wereld van Marokkaanse interieurinspiratie
Als je echt een duik wilt nemen in de wereld van Marokkaanse invloeden in Frankrijk, dan is er geen betere plek dan Merel in Wonderland. Deze winkel, met haar roots in Frankrijk, biedt een breed scala aan Marokkaanse decoraties en inspiratie voor het interieur. Of je nu op zoek bent naar een traditionele lamp, een kleurrijk tapijt of die eerder genoemde poef, dit merk heeft het allemaal.
De steden in Frankrijk waar je de Marokkaanse invloed proeft
Marseille: Marseille, genesteld aan de Middellandse Zee, is niet alleen bekend om zijn haven en rijke geschiedenis maar ook om zijn multiculturele vibe. Als één van de grootste steden in Frankrijk, speelt de Marokkaanse gemeenschap een centrale rol in de culturele dynamiek van de stad. De Noailles-markt in het centrum is een must-visit; hier vind je Marokkaanse specerijen, traditionele stoffen en handgemaakte sieraden. Tijdens bepaalde festivals, zoals het Eid-festival, komt de Marokkaanse cultuur echt tot leven met muziek, dans en traditionele kledij.
Parijs: De lichtstad is een wereld op zich, waar elke wijk zijn eigen unieke sfeer heeft. Belleville en Barbès, met hun smalle straatjes en levendige bazaars, doen je vaak denken aan de soeks van Marrakech of Fez. De geur van versgebakken Marokkaans brood, de klanken van Arabische muziek en de kleurrijke kraampjes met fruit, specerijen en ambachtelijke waren zorgen voor een authentieke Marokkaanse ervaring midden in Parijs. Vergeet niet een traditioneel Marokkaans café te bezoeken om te genieten van een muntthee en wat baklava.
Lille: Op een steenworp afstand van België ligt Lille, een stad die bekend staat om zijn Vlaamse invloeden maar ook om zijn Marokkaanse gemeenschap. In de wijk Moulins en rondom de Wazemmes-markt, kom je tal van Marokkaanse winkeltjes en eetgelegenheden tegen. Lille’s Marokkaanse restaurants staan bekend om hun traditionele gerechten zoals harira-soep, tajines en briouats. Daarnaast worden er het hele jaar door culturele evenementen georganiseerd die de Marokkaanse tradities vieren, waardoor bezoekers een dieper inzicht krijgen in de rijke culturele tapestry van de stad.