Een milieusticker is niet in heel Frankrijk verplicht. Echter wanneer je naar een druk gebied rijdt of misschien door een binnenstad van Frankrijk is de kans groot dat je een lage-emissiezone nadert. In dat geval is een milieusticker wél verplicht. De milieusticker die je nodig hebt in Franse milieuzones hangt af van verschillende factoren. Denk hierbij aan het type voertuig, de brandstofsoort en het jaar van registratie van je voertuig. Meer hierover lees je in dit artikel.
De milieusticker voor Frankrijk
Afhankelijk van het type voertuig en de emissienorm kan je de juiste milieusticker aanvragen. Met de juiste emissiesticker voldoe je aan de Franse milieuregels. Er zijn zes categorieën van Crit’Air-vignetten. Deze zijn gecategoriseerd op bouwjaar, brandstofsoort en uitstoot van de auto.
Groen (Crit’Air 0): 100% elektrische en waterstofvoertuigen
Paars (Crit’Air 1): Hybride en zeer schone benzineauto’s, vaak na 2011 gebouwd
Geel (Crit’Air 2): Benzineauto’s (vanaf 2006) en dieselauto’s (vanaf 2011)
Oranje (Crit’Air 3): Benzineauto’s (1997-2005) en dieselauto’s (2006-2010)
Rood (Crit’Air 4): Dieselauto’s (2001-2005)
Grijs (Crit’Air 5): Oudere dieselauto’s (1997-2000)
Wanneer je auto, bus, camper of vrachtwagen niet voldoet aan de eisen voor een milieusticker, is het niet toegestaan om hiermee een milieuzone binnen te rijden. Wij adviseren om een andere route te kiezen of te zorgen voor ander vervoer.
Type auto en brandstofsoort
Voor het verkrijgen van de Franse milieusticker, spelen het type voertuig en de brandstofsoort een belangrijke rol. Hier is hoe deze factoren worden meegenomen in de indeling:
Type voertuigen
Personenauto’s privégebruik
Lichte bedrijfsvoertuigen lichte bedrijfswagens voor commercieel gebruik, zoals bestelwagens en busjes
Vrachtwagens en bussen voertuigen voor zwaar transport en openbaar vervoer
Tweewielers en drie- of vierwielige motorvoertuigen privégebruik
Emissiesoorten/brandstofsoorten
Benzine
Benzine is een minder vervuilende brandstof dan diesel. Daarom hebben auto’s met dit brandstofsoort vaak een lagere Crit’Air-categorie; 2 of 3. Dit is ook afhankelijk van het bouwjaar.
Diesel
Aangezien diesel meer schadelijke stoffen uitstoot, hebben auto’s en andere voertuigen meestal een hogere Crit’Air-categorie; 4 of 5 bij bouwjaar 1997-2000 en bouwjaar 2001-2005. Nieuwere dieselauto’s, vanaf bouwjaar 2006 – 2010, krijgen categorie 3 en vanaf bouwjaar 2011 heb je recht op een categorie 2 sticker.
Hybride
Afhankelijk van het type hybride aandrijving en emissieniveau behoort dit type vaak in categorie 1 of zelfs lager.
Elektrisch
Elektrische auto’s hebben recht op het Crit’Air 0 vignet, aangezien deze natuurlijk geen uitstoot hebben.
LPG/CNG
Gasvoertuigen kunnen een lagere Crit’Air-categorie krijgen. Dit is wel afhankelijk van het bouwjaar en uitstoot.
Deze emissiecategorieën helpen Franse steden om vervuilende voertuigen te weren tijdens periodes van luchtvervuiling en de luchtkwaliteit te verbeteren.
Politiehandhaving, camera’s en boetes
Er wordt streng gecontroleerd op de aanwezigheid van een geldige milieusticker. Dit wordt in Frankrijk gedaan door middel van camerasystemen die verspreid over milieuzones aanwezig zijn, maar ook door politiehandhaving. Ben je niet in het bezit van een milieusticker? Dan riskeer je een boete. Dit geldt ook wanneer je sticker onleesbaar of beschadigd is. Bij een boete voor het ontbreken van een geldig vignet kunnen de kosten variëren tussen de € 68,- en € 375,-. Dit is afhankelijk van het type voertuig en verschilt ook per milieuzone.
Waar is de sticker verplicht?
Het Crit’Air vignet is verplicht in alle tijdelijke en permanente milieuzones in Frankrijk. Deze zones bevinden zich in drukke gebieden, bijvoorbeeld in steden als Parijs, Grenoble, Toulouse, Marseille en Nice. Ze zijn te herkennen aan de verkeersborden met de tekst ‘Zone à Circulation Restreinte (ZCR)’ die aan de toegangswegen staan. De tijdelijke zones worden vaak aangegeven op elektronisch verkeersborden te herkennen aan de tekst ‘Zone de Protection de l’Air (ZPA)’.
Hoe bepaal ik wat de juiste emissieklasse voor mijn auto is?
De emissieklasse van je auto staat op het Nederlandse kentekenbewijs bij aanduiding V.9 de Euro-emissieklasse van het voertuig aangegeven. Hier kun je direct zien of je auto voldoet aan Euro 3, Euro 4, Euro 5 of Euro 6-normen. Sommige autofabrikanten geven de emissieklasse aan in de handleiding of het onderhoudsboekje van de auto. Hierin kan staan welke Euro-norm van toepassing is, vooral bij nieuwere modellen. Op de website van de RDW kun je met je kentekennummer eenvoudig controleren welke Euro-norm en bijbehorende emissieklasse aan je voertuig zijn toegekend. Dit kun je eenvoudig doen door naar de RDW-website te gaan en vul het kenteken in te vullen bij de voertuiginformatiezoeker.
Milieusticker voor Frankrijk aanvragen
Wil je graag zorgeloos op weg naar Frankrijk? Vraag eenvoudig het juiste milieuvignet voor Frankrijk aan door het kenteken van je voertuig in te voeren. Op deze website duurt het slechts enkele minuten! Betalen doe je veilig via Bancontact, iDEAL, AmericanExpress, Mister Cash, Visacard, Mastercard of eMaestro.