Als je denkt aan censuur, denk je niet meteen aan Frankrijk. Er zijn immers maar weinig censuurregels in het land, mede omdat daarover afspraken zijn gemaakt in de Europese Unie. Je mag in Frankrijk gerust je mening uiten over de Franse regering en dit op een blog schrijven. Het is ook geen probleem om je negatieve ervaringen met de hoofdstad online kenbaar te maken. Maar dat betekent niet dat er helemaal geen vormen van censuur in Frankrijk bestaan. Zo kun je bijvoorbeeld oplopen tegen blokkades als je probeert iets te downloaden. En de kans is ook groot dat je niet op iedere Franse camping zomaar naar iedere website kunt surfen. Lokale censuur door bedrijven kan ook in Frankrijk voorkomen.
Online censuur in Frankrijk
Er is weinig censuur in Frankrijk, maar dat betekent niet dat je de volledige vrijheid hebt op het internet. Denk bijvoorbeeld aan uploaders op een platform op YouTube, die ervoor kiezen om bepaalde inhoud niet te laten zien als je in Frankrijk bent. Of als je op de Franse camping bent, je bijvoorbeeld geen gebruik kan maken van een bepaald sociaal medium. Er zijn altijd blokkades mogelijk. Die vormen van censuur komen weliswaar niet van de Franse overheid, maar je kunt er wel mee te maken krijgen. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat je mogelijk sommige sites niet kunt bezoeken via de draadloze verbinding van het Franse Bed & Breakfast waar je je bevindt.
Daarnaast zien critici de nieuwe Franse wet tegen haat op internet, die in 2020 is ingegaan, als een twijfelachtig geval. De bedoeling was om online racisme en discriminatie uit te bannen. Maar het gevolg is dat sociale media zoals Twitter, Facebook en andere platformen uitspraken binnen 24 uur moeten verwijderen. Daar komt geen rechter aan te pas en dat is tegen het zere been van tegenstanders van de wet. Zij vrezen voor de vrijheid van meningsuiting. Daarnaast vinden ze het een vorm van censuur. Op deze manier zou je dus kunnen stellen dat de eerste stap naar online censuur gezet is, omdat de wet op verschillende manieren – zonder tussenkomst van de rechter – is uit te leggen.
Je online privacy op vakantie beschermen
In Europese landen is er doorgaans maar weinig censuur, met uitzondering van een paar landen. Denk bijvoorbeeld aan Wit-Rusland, dat wel in Europa ligt, maar geen onderdeel is van de Europese Unie. Gelukkig heb je in Frankrijk redelijk wat vrijheid als het gaat om het verkondigen van je eigen mening. Toch is het geen verstandig idee om de Franse autoriteiten ongefundeerd te beledigen. Net als in Nederland kan dat het beledigen van ambtenaren zijn. Zo’n actie is wel degelijk strafbaar en kan je dus een boete of straf opleveren.
Blokkades op lokale netwerken voorkomen
Ten slotte is het mogelijk dat je op een lokaal netwerk een aantal blokkades tegenkomt. Als er veel mensen tegelijkertijd gebruik maken van het draadloze netwerk van het hotel, kan het gebeuren dat het hotel besluit om media die veel data verbruiken zoals Skype te blokkeren. Deze blokkades kun je over het algemeen omzeilen door gebruik te maken van een VPN. Dat is ook beter voor je eigen privacy, want zo kan de data op een openbaar netwerk niet onderschept worden door kwaadwillenden.
Door gebruik te maken van een VPN is het bovendien mogelijk om altijd je favoriete websites op vakantie in Frankrijk te bezoeken. Ook als die geblokkeerd worden. In sommige landen is bijvoorbeeld een site als The Pirate Bay geblokkeerd. Ook dat kan ervaren worden als een vorm van censuur. Het is dus niet zo dat je vormen van online censuur alleen in een streng regime vindt. De meeste beperkingen zijn ook niet zonder reden ingesteld, maar beperken wel je online vrijheid.
Wees verantwoordelijk
Online vrijheid komt altijd met verantwoordelijkheden. Je kunt je online vrijheden met een VPN vergroten, maar het is wel belangrijk dat je rekening houdt met de bepaalde wetten van het land waarin je te gast bent. Denk altijd goed na over je online beslissingen. De VPN dien je te gebruiken in gevallen van censuur, maar niet om opzettelijk de wet te overtreden. Ook in Frankrijk kan je dat op straffen komen te staan.
Lees ook: