La vie est belle. Ah, Frankrijk. Geliefd door velen. Het land van de wijn, de zonnebloemen, de taal van de liefde. Leven als een God in Frankrijk. Wie wil dat nu niet? Het is dan ook niet zo gek dat er aardig wat Nederlanders zijn met een tweede huis in Frankrijk. Ben je van plan om een vakantiehuis te kopen? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Wij vertellen het je.
Locatie
Een van de eerste dingen waar je aan zult denken bij het kopen van een tweede huis is de locatie. Misschien kom je al jaren in dezelfde regio in Frankrijk en is het voor jou meteen duidelijk waar je wilt kopen. Maar het kan ook zijn dat je nog op zoek naar de perfecte plek. De locatie van het vakantiehuis is essentieel. Overweeg factoren zoals de nabijheid van voorzieningen zoals winkels, restaurants en medische faciliteiten, evenals de bereikbaarheid vanuit je thuisland en de aantrekkelijkheid van de omgeving voor toeristen.
Budget
Bepaal van tevoren je budget en houd rekening met alle kosten, waaronder de aankoopprijs, belastingen, onderhoudskosten en eventuele renovaties die nodig kunnen zijn. Bekijk hoeveel geld je kunt lenen voor een eventuele tweede hypotheek voor de koop van je woning en maak een goed kostenoverzicht. Het is belangrijk dat je vooraf alle kosten op een rijtje zet. Houd ook rekening met onverwachte uitgaven.
Vergunningen
We hebben het allemaal wel eens voorbij zien komen bij Ik Vertrek. Mensen die een huis kochten in Frankrijk, maar niet hadden gekeken naar de vergunningen. Niet zo handig. Een aantal belangrijke vergunningen zijn:
- Permis de Construire (Bouwvergunning): Dit is de vergunning die nodig is voor nieuwbouwprojecten of grote renovaties die de structuur van een gebouw veranderen, zoals het toevoegen van een nieuwe verdieping, het veranderen van de dakvorm, of het bouwen van een bijgebouw.
- Déclaration Préalable de Travaux (Voorafgaande verklaring van werken): Deze vergunning is vereist voor kleinere bouwprojecten of renovaties die geen grote impact hebben op de structuur van het gebouw, zoals het plaatsen van een zwembad, het bouwen van een schuur of het veranderen van de gevel.
- Permis de Démolir (Sloopvergunning): Als je van plan bent om een bestaand gebouw geheel of gedeeltelijk te slopen, heb je een sloopvergunning nodig.
- Certificat d’Urbanisme (Stedenbouwkundig attest): Dit document biedt informatie over de stedenbouwkundige regelgeving en beperkingen die van toepassing zijn op een specifiek stuk grond. Het is handig om dit te verkrijgen voordat je een huis koopt, zodat je op de hoogte bent van mogelijke beperkingen of plannen voor de omgeving.
- Autorisation de Lotissement (Verkavelingsvergunning): Als je grond wilt verdelen in verschillende percelen voor bebouwing, heb je een verkavelingsvergunning nodig.
Juridische aspecten
Zorg ervoor dat je de lokale wet- en regelgeving begrijpt met betrekking tot de aankoop van onroerend goed in Frankrijk. Overweeg ook het inhuren van een lokale advocaat of vastgoedmakelaar om je door het proces te begeleiden en eventuele juridische valkuilen te vermijden. Het is een pré als je de taal goed spreekt.