Veel mensen hebben vragen over het Coronavirus COVID-19 en een vakantie naar Frankrijk. Dat is niet verwonderlijk, nu alle regels steeds veranderen. In dit artikel geven wij updates over coronamaatregelen in Frankrijk, inclusief tips en het officiële reisadvies naar Frankrijk.
Actueel Reisadvies Frankrijk en stand Coronavirus in Frankrijk
Update 2 augustus 2022
Alle inreisvoorwaarden voor Frankrijk zijn opgeheven. Dat betekent dat je géén coronabewijs meer nodig hebt om Frankrijk in te reizen!
Bekijk lastminute voordeel!
Update 25-04-2022
Om Frankrijk in te reizen is een geldige Corona Check App nodig. In deze app is te lezen of het certificaat nog geldig is. Let op, er zijn nu twee codes voor het buitenland in deze app te vinden. Een is voor de vaccinaties en de ander is voor het herstelbewijs.
Als je met het vliegtuig naar Frankrijk gaat, moet je ook vooraf het European Digital Passenger Locator Form invullen. Hierin verklaar je geen corona te hebben en niet in contact te zijn geweest met iemand die corona heeft.
In Frankrijk zelf hoef je niet meer de Corona Check App te laten zien als je naar een restaurant, museum of andere attractie gaat. De mondkapjesplicht is eveneens vervallen.
Let op: de mondkapjesplicht geldt nog wel voor het openbaar vervoer en in ziekenhuizen en zorginstellingen. Het is op dit moment niet nodig om een pcr test voor je vakantie te halen.
Update 14-03-2022
Vanaf vandaag, maandag 14 maart, vervallen praktisch alle coronamaatregelen in Frankrijk, inclusief de Pass Sanitaire. Dat betekent dat iedereen gewoon weer toegang heeft tot alle faciliteiten, waaronder de horeca en musea.
Het enige dat nog verplicht is:
- Mondkapje dragen in OV en op kwetsbare plaatsen, zoals het ziekenhuis en verzorgingstehuis.
Update 21-01-2022
In Frankrijk is afgelopen weekend gestemd voor het 2G-beleid door de Franse Senaat. Dat betekent dat de bestaande ‘Pass Sanitaire’ binnenkort wordt verander naar een Pass Vaccinal. Concreet betekent dit dat de Franse horeca, winkels, treinen en andere binnenruimtes op korte termijn alleen nog toegankelijk zijn als je gevaccineerd bent.
Vanaf maandag 24 januari 2022 geldt voor iedereen vanaf 16 jaar een verplicht vaccinatiebewijs om toegang te krijgen voor verschillende diensten en ruimten: winkelcentra, horeca, musea, theaters, bioscopen, TGV’s en interregionale treinen, flix- en ouibussen, sporthallen en stadions . Dit vaccinatiebewijs zal de “passe sanitaire” vervangen.
Dit betekent dat u verplicht:
- 3 keer gevaccineerd moet zijn (2 keer gevaccineerd + een booster)
- 2 keer gevaccineerd moet zijn na herstel van corona. (2 keer gevaccineerd of 1 keer gevaccineerd + een booster)
De ‘passe vaccinal’ is vanaf 24 januari 2022 het enige geldige sanitaire toegangsbewijs tot bovenstaande plaatsen.
Uitzondering:
- Bezoek aan zieken- en bejaardentehuizen en voor (para)medisch bezoek in gespecialiseerde centra geldt een uitzondering
- Op deze plaatsen is een negatief testresultaat voldoende.
De passe vaccinal is verplicht voor alle personen van 16 jaar en ouder. Een negatief testresultaat of een herstelbewijs is vanaf die datum niet meer voldoende.
In het kort betekent dit:
- Kinderen van 12 jaar en 2 maanden tot en met 15 jaar oud moeten een klassiek coronabewijs laten zien Hieraan verandert niets. Voor hen gelden de regels van de passe sanitaire.
- Kinderen jonger dan 12 jaar en 2 maanden zijn uitgezonderd.
- Voor het bezoeken van musea, theaters, restaurants, et cetera is voor mensen van 16 jaar of ouder het coronabewijs (DCC) niet meer geldig als de 2e vaccinatie (of 1e na een covid-besmetting) meer dan 7 maanden geleden heeft plaatsgevonden en men sindsdien geen booster heeft ontvangen .
De 7 maanden termijn tussen laatste vaccin en booster) wordt per 15 februari 2022 terug gebracht naar 4 maanden.
(bron)
Update 28-12-2021
Gister heeft in Frankrijk weer een corona persconferentie plaatsgevonden, met updates over het beleid en nieuwe regels. Hieronder zetten we deze regels voor je op een rijtje:
- Frankrijk wil vanaf 15 januari ’22 de coronapas vervangen door de vaccinatiepas. Met andere woorden: een 2G-maatregel. Het parlement moet nog wel instemmen met deze maatregel.
Deze pas is dan noodzakelijk om bijvoorbeeld toegang te krijgen tot de horeca en culturele instellingen. - Fransen worden verplicht om vanaf 3 januari minimaal 3 dagen thuis te werken, indien werk dat toelaat.
- Er mag niet meer gegeten en gedronken worden op openbare plekken, zoals: OV, bioscopen & theaters en op sportcomplexen.
- Bijeenkomsten worden teruggebracht naar maximaal 5000 mensen buiten en 2000 binnen.
- Tot slot mogen stadsbesturen besluiten om mondkapjes in de buitenruimte van stadscentra verplicht te stellen.
Op dit moment zijn de maatregelen voor 3 weken van kracht. Voorlopig dus geen lockdown of avondklok in Frankrijk, wat op dit moment ook niet verwacht wordt dat dit alsnog wordt ingevoerd.
Update 7-12-2021
In Frankrijk moeten vanaf komende vrijdag 10 december de discotheken en nachtclubs voor vier weken in sluiten. Daarnaast heeft Premier Castex de Franse opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken en grote samenkomsten te vermijden.
Update 26-11-2021
Frankrijk adviseert actief om gebruik te maken van de boosterprik. Voor alle Franse vanaf 18 jaar geldt dat, indien de tweede vaccinatie van Pfizer, Moderna of AstraZeneca ouder dan 5 maanden is, een boosterprik wordt aanbevolen. Vanaf half december ’21 en half januari ’22 vervalt de coronapas voor Fransen (65+ en daarna 15+), waarvoor de prik ouder is dan 7 maanden.
Deze regel geldt ook voor toeristen is bekend gemaakt in het Nederlands reisadvies voor Frankrijk!
Er geldt vanaf 29/11 een wijziging voor de Franse Coronapas. Voor toegang tot o.a. de horeca is een negatieve test nu maximaal 24 uur geldig. Voorheen was dit 72 uur. Dit geldt alleen als je niet over een geldig vaccinatiebewijs of herstelbewijs beschikt.
Informatie voor je skivakantie in Frankrijk! – 15-11-2021
Bekijk hier direct onze wintersport Frankrijk tip!
Update 10-11-2021
Vanaf 15 december is een boosterplicht verplicht voor een bezoek aan een restaurant of museum voor 65-plussers in Frankrijk. Dit kan gevolgen hebben voor je wintersport of stedentrip in Frankrijk.
Update 06-08-2021
Aangezien Frankrijk op geel staat, dien je bij terugkomst in Nederland te beschikken over een van onderstaande opties in je gezondheidspas per 8 augustus:
- Volledig vaccinatiebewijs, of;
- Geldig herstel bewijs, of;
- PCR-Test van max 48 uur of sneltest van 24 uur.
Er zal bij de grens steekproefsgewijs gecontroleerd worden. Als je niet aan de voorwaarden voldoet krijg je een boete van €95.
Verder zal je vanaf 9 augustus op veel plekken in Frankrijk in het bezit moeten zijn van een gezondheidspas. Daarmee moet je denken aan: cafés, restaurants, winkelcentra, ziekenhuizen en openbaar vervoer. Dit geldt al sinds 21 juli voor attractie- en recreatieparken, theaters en bioscopen. Vanaf volgende week zijn dit dus eigenlijk alle binnenruimtes.
Voor kinderen t/m 11 jaar gelden deze regels niet. Kinderen t/m 17 jaar zijn tot 30 augustus vrijgesteld van deze verplichtingen.
Zie ook de maatregelen bij de update van 17-7. Als je rekening houdt met de voorwaarden, kan je nog steeds heerlijk genieten van een heerlijke vakantie in Frankrijk. Zeker als je volledig gevaccineerd bent, kun je je eigenlijk overal vrij bewegen.
Update 17-07-2021
Als je nog geen geldig vaccinatiebewijs hebt (via de Corona Check App), waarmee je Frankrijk kunt inreizen, dan geldt vanaf zondag 18-7 dat je een negatieve PCR-test of antigeentest moet hebben, die niet ouder is dan 24 uur! Die 24 uur gaan in, vanaf het moment dat u de test laat afnemen. Dit geldt voor iedereen vanaf 11 jaar.
Bekijk hier de actuele voorwaarden voor reizen naar Frankrijk voor Nederlanders.
Bekijk hier de actuele voorwaarden voor reizen naar Frankrijk voor Belgen.
Vanaf 21 juli wordt aangekondigd dat de grenscontroles worden verscherpt. Mensen die nu met de auto naar Frankrijk reizen, worden nauwelijks om documenten gevraagd.
Vanaf 21 juli zal in principe ook een ‘pass sanitaire‘ worden gevraagd als u een museum, attractie of evenement wilt bezoeken. Het gele boekje of de Corona Check App volstaat. Als u nog niet (volledig) gevaccineerd bent, dient u dus eerst weer een coronatest (niet ouder dan 48 uur) te moeten ondergaan, want dan heeft u alleen toegang met een negatief testbewijs.
Vanaf begin augustus geldt de pass sanitaire ook voor winkelcentra en binnenruimtes in de horeca. Naar alle waarschijnlijk gaan de nieuwe maatregelen voor kinderen vanaf 12 jaar pas vanaf 30 augustus in.
Vanaf begin augustus 2021 is toegang tot ziekenhuizen, verpleegtehuizen en andere (para)medische centra ook alleen mogelijk voor personen met een sanitaire pas.
Mondkapjes zijn alleen nog nodig in het openbaar vervoer, vliegtuigen en vliegveld en op drukke plaatsen. Volg de aanwijzingen goed op. Houdt minimaal 1 meter afstand tot mensen buiten uw gezin.
Let op:
Iedereen, gevaccineerd of niet, moet bij aankomst in Frankrijk een erewoordverklaring kunnen laten zien. Deze verklaring is een soort akkoord tussen u en de Franse regering, waarmee u akkoord gaat met de in Frankrijk geldende coronavoorschriften. Deze (Franse) erewoordverklaring kunt u voor uw reis hier downloaden. Vul dit tijdig in.
Let op 2:
Op dit moment lijkt er in Nederland een achterstand te zijn bij de laboratoria die de coronatesten uitvoeren. Hierdoor kan het zijn dat de uitslag niet op tijd binnen is. Informeer vooraf waar je nog tijdig een test kunt laten uitvoeren. Een commerciële antigeen spoedtest zou tijdens deze drukke periode eventueel aan te raden zijn (hiervoor moet u echter wel zelf betalen, terwijl een coronatest via het RIVM gratis is). Bij een antigeen spoedtest kan bij een negatieve uitslag een reisdocument meegegeven worden die in Frankrijk geldig is.
Voor de terugreis naar Nederland heeft u geen negatieve coronatest nodig.
Volledig gevaccineerd?
Als u volledig gevaccineerd bent, heeft u dus weinig te vrezen van alle maatregelen en kunt u van alles doen in Frankrijk. Zorg wel dat u de nodige papieren bij u heeft (waaronder de erewoordverklaring) en dat de Corona Check App de juiste QR-code geeft. Let op dat de kinderen vanaf 11 jaar ook aan alle inreisvoorwaarden moeten voldoen!
Update 13-07-2021
Op maandagavond heeft de Franse president Macron extra maatregelen aangekondigd in zijn televisietoespraak. In Frankrijk is het vanaf 21 juli verplicht om in openbare en culturele (musea, festivals, pretparken, attracties, evenementen) ruimtes te beschikken over een geldig gezondheidscertificaat (pass sanitaire). Dit betekent een vaccinatiebewijs, negatieve testuitslag of bewijs van herstel van het virus. De CoronaCheck-app of Gele boekje voldoet. De verplichte pass sanitaire zal zeer waarschijnlijk begin augustus ook worden uitgebreid naar o.a. grote warenhuizen, winkelcentra, restaurants en cafés. Het geldt niet voor een terras buiten.
Het is dus wel nog steeds mogelijk om te reizen naar Frankrijk (code geel geldt nog voor Frankrijk), maar de inreisvoorwaarden voor mensen die niet (volledig) gevaccineerd zijn, zijn aangescherpt.
Update 23-06-2021: we mogen weer naar Frankrijk!
Goed nieuws! Vanaf donderdag 24 juni verandert het reisadvies van Frankrijk van code oranje naar geel. Dat betekent dat het weer mogelijk is om op vakantie te gaan naar Frankrijk!
Let op: er zijn nog wel een aantal voorwaarden om Frankrijk binnen te komen. Deze vindt u terug bij de update van 6 juni (nieuwe voorwaarden staan onder de update van 17-7).
Ontdek hier de leukste campings in Frankrijk
Ontdek hier de leukste hotels in Frankrijk
Ontdek hier de leukste vakantiehuizen in Frankrijk
Update 21-06-2021
Op de vraag of we deze zomer weer op vakantie kunnen, werd volmondig ‘ja!’ geantwoord tijdens de persconferentie van afgelopen vrijdag. Goed nieuws dus!
Op dit moment geldt nog een oranje reisadvies voor Frankrijk, maar reizigers zullen wel al toegang krijgen tot het land als je voldoet aan de voorwaarden van de update van 6 juni.
Van plan om in de maanden juli of augustus naar Frankrijk te gaan, maar ben je dan nog niet volledig gevaccineerd? Dan heb je in deze maanden recht op een gratis pcr-test. Voor een compleet gezin zal dat toch behoorlijk in de kosten schelen.
Mogelijk is er in de toekomst geen pcr-test nodig op het moment dat Nederland tot de ‘groene landen’ behoort, maar daar is op dit moment nog geen sprake van.
Update 06-06-2021
Op dit moment ziet het er nog steeds naar uit dat toeristen vanaf 9 juni weer worden toegelaten in Frankrijk. Voor het Franse eiland Corsica geldt dit al sinds 4 juni. De belangrijkste voorwaarden om het land binnen te komen hebben ik hieronder voor je op een rijtje gezet:
Vakantiegangers vanuit Nederland en België krijgen toegang in Frankrijk, als:
- Bewijs van vaccinatie. Vanaf 1 juli 2021 is het de bedoeling dat de EU het Digitaal Corona Certificaat introduceert. Tot die is het aan de landen zelf om een ‘check’ systeem te bedenken.
- 2 weken na de 2e injectie of 4 weken na injectie van Janssen.
- PCR- of antigeentest. Minder dan 72 uur voor aankomst negatief. Kinderen onder de 11 jaar zijn hiervan vrijgesteld.
Of Frankrijk daadwerkelijk vanaf 9 juni op geel gaat is nog onbekend. Dit hangt ervan af of het land op dat moment voldoet aan de voorwaarden van de Nederlandse overheid.
Update 03-06-2021: Corsica op geel!
Goed nieuws! Vanaf vrijdag 4 juni gaat het negatieve reisadvies van Corsica van oranje naar geel. Dat betekent dat het weer mogelijk is om te reizen naar het Franse eiland Corsica!
Na een verblijf op Corsica hoef je in Nederland niet in thuisquarantaine of een negatieve test aan te tonen. Hier ontdek je alvast wat inspiratie voor je volgende vakantie op Corsica.
Update 10-05-2021
Het gaat gelukkig veel beter met de coronacijfers in Frankrijk. Zo ligt het R-getal in Frankrijk weer ruim onder de 1, namelijk: 0,76, wat neerkomt op rond de 25.000 besmettingen per dag. Op de IC’s in Frankrijk liggen nu weer minder dan 5000 personen.
Er zit een groot verschil in het aantal besmettingen tussen de Franse départementen. Zo ligt met name in het noorden van het land het besmettingscijfer nog erg hoog.
Via de site van de Franse overheid kan je precies de situatie per département bekijken. Voor nu blijft het dus nog even spannend, maar toeristen zijn waarschijnlijk vanaf 9 juni weer welkom.
Update 30-04-2021
In Frankrijk zijn ze gelukkig ook bezig om de corona maatregelen langzaamaan te versoepelen. Net als in Nederland heeft president Macron ook voor Frankrijk een stappenplan gemaakt om geleidelijk uit de coronacrisis te komen. De eerste maatregelen komen te vervalen op 3 mei.
Uiteraard is het gehele stappenplan afhankelijk van hoe de besmettingen verlopen in het land, maar er is in ieder geval hoop en wat meer inzicht. Hou er rekening mee dat de plannen dus niet volledig en definitief zijn, maar slechts een eerste indicatie geven. Op 10 mei zal een definitief plan volgen.
Stap 1 – vanaf 3 mei
- Het verplaatsingsverbod dat een Fransman zich niet verder dan 10 kilometer mag verplaatsen komt te vervallen. Een verklaring om overdag te reizen is niet meer nodig.
- Er mag weer worden gereisd door de Franse departementen.
- Avondklok vervalt niet en blijft staan om 19:00 uur.
Stap 2 – Vanaf 19 mei
- Avondklok blijf staan maar begint nu om 21:00
- Winkels en terrassen (max 6 personen) mogen weer open
- Musea en culturele instellingen mogen weer open met een maximum van 800 personen per museum of culturele instellingen.
- Je mag in groepjes van 10 samen komen. Dit was eerst 6.
- Er wordt nog steeds aangeraden om thuis te werken, als dat mogelijk is.
- Buitensporten in groepsverband is weer toegestaan.
Stap 3 – Vanaf 9 juni
- Grenzen gaan weer open voor buitenlandse toeristen. Je moet wel een coronabewijs hebben om het land binnen te komen. In dit bewijs wordt duidelijk dat je: gevaccineerd bent, negatieve test hebt of antistoffen in je lichaam.
- Avondklok geldt nog steeds, maar wordt verschoven naar 23:00 uur.
- Cafés en restaurants worden weer geopend. Met een maximum van 6 personen aan een tafel.
- Verschillende evenementen, zoals culturele en sportieve evenementen zijn weer toegestaan. Ook mogen er weer beurzen worden georganiseerd. Er geldt een maximum voor 5000 toeschouwers en deze moeten een vaccinatiebewijs hebben of moeten een negatieve test kunnen aantonen
- Sportscholen worden weer geopend.
- Thuiswerken is niet meer verplicht.
Stap 4 – Vanaf 30 juni
- Avondklok verdwijnt
- Bijeenkomsten met meer dan 1.000 mensen zijn weer toegestaan. Iedereen moet wel een vaccinatiebewijs kunnen aantonen.
- Er staat geen maximum meer voor het hoeveelheid mensen in publieke ruimtes.
- Handhaving social distancing en mondkapjes waar nodig.
Update 23-04-2021
De situatie is sinds twee weken een stuk beter geworden in Frankrijk. Net als in Nederland lijkt de piek hier ook te zijn geweest. De daling van het aantal besmettingen gaat wel twee keer zo langzaam als in de tweede golf.
Aan het eind van deze week hebben 14 miljoen Fransen een 1e vaccin gekregen (=25% van de volwassen Fransen). Met het huidige vaccinatieritme van 2,5 miljoen vaccinaties per week zullen half mei 20 miljoen Fransen gevaccineerd zijn.
Half mei zullen 20 miljoen Fransen gevaccineerd zijn. Op dit moment zijn er al 14 miljoen Fransen gevaccineerd met een coronaprik. In Frankrijk zetten ze ongeveer 2,5 miljoen prikken per week.
Fransen kunnen nu ook massaal zelftesten. Deze zijn beschikbaar en te koop bij de Franse apotheken.
Het stappenplan van Frankrijk voor mogelijke versoepelingen:
- Op 3 mei mogen Fransen weer verder dan 10 km van hun huis vandaan reizen.
- De avondklok blijft geldig tot half mei. Alle Fransen moeten tot die tijd voor 19:00 binnen zijn.
- Half mei gaan de terrassen, niet-essentiele winkels en sportieve en culturele instellingen weer open. Dit kan verschillen in de departementen. Het kan open waar de cijfers het toelaten.
- Op 26 april gaan de Franse scholen weer geleidelijk open. Leerlingen van het basisonderwijs moeten zich testen met speekseltesten. Op de middelbare en hogere school moeten leerlingen en personeel zich testen door middel van een zelftest
Update: 13-10-2020 Reisadvies code oranje nu weer voor heel Frankrijk en België.
Met ingang van 13 oktober 2020 is het reisadvies voor heel Frankrijk Oranje en dat houdt in: alleen noodzakelijk reizen! Na een verblijf in Frankrijk moet je dus bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.
Met ingang van zaterdag 17 oktober 2020 geldt er van 21:00 uur ‘s-avonds tot 06:00 ‘s-ochtends een avondklok in Parijs, Grenoble, Lille, Lyon, Aix-Marseille, Montpellier, Rouen, Saint-Etienne, Toulouse. Deze maatregel geldt voorlopig voor 6 weken en overtredingen worden bestraft met een boete van € 135. Mocht je tijdens de uren van de avondklok buiten zijn dan moet je daarvoor een goede reden hebben. Ook zal van 17 oktober 2020 een speciale gezondheidsnoodtoestand worden uitgeroepen die naar verwachting tot de zomer 2021 zal gaan gelden. Hierdoor kan de Franse regering snel en streng ingrijpen als dit nodig is. In een paar uitzonderingsgevallen (werk, medisch, huisdier) zal kunnen worden afgeweken van dit uitgangsverbod. Een binnenkort te downloaden verklaring zal moeten worden aangetoond als bewijs, ten einde een boete van 135 euro te voorkomen. Dit wordt hier bekend gemaakt.
Ook voor België is met ingang van 13 oktober 2020 het reisadvies oranje afgegeven. Keer je terug uit Frankrijk? Probeer dan in België zo weinig mogelijk te stoppen en vermijd zoveel mogelijk contacten met anderen.
Wat moet je weten over het Coronavirus en je reis naar Frankrijk?
Is het Coronavirus een reden om niet naar Frankrijk of Parijs te gaan?
Als je met vakantie naar Frankrijk gaat dan is het verstandig om je vooraf te laten informeren en eventueel te testen voor je reis. Dit geldt ook voor een stedentrip naar Parijs of een andere Franse stad. Het handigste is daarvoor het officiële reisadvies voor Frankrijk. Dit wordt altijd actueel verstrekt door het Ministerie van Buitenlandse zaken. In dit artikel geven wij je actuele informatie voor je reis naar Frankrijk inclusief handige links. Op deze manier heb je alles voor een veilige reis naar Frankrijk bij de hand.
Coronavirus en je reisverzekering en je annuleringsverzekering?
Als je met vakantie naar Frankrijk gaat is een reisverzekering natuurlijk altijd aan te raden om te voorkomen dat je bij ziekte, ongeval of een calamiteit niet verzekerd bent. Maar hoe zit dat nu met het Coronavirus? Gelukkig heeft het Verbond van verzekeraars op haar website een speciale pagina waar alles staat wat je moeten weten inclusief alle antwoorden op veel gestelde vragen. Wij herhalen deze vragen hier niet maar je kunt ze hier lezen inclusief alle antwoorden.
Dit is in elk geval heel belangrijk:
Als je toch van plan bent af te reizen naar een gebied met code oranje of rood dan ben je dan verzekerd?
Realiseer je dat reisverzekeraars, maar ook ziektekostenverzekeraars zich over het algemeen altijd confirmeren aan het officiële reisadvies van de overheid. Code oranje en rood zijn voor hen indicatoren om risico’s uit te sluiten. Dus ga je toch naar een land of gebied waarvoor code oranje of zelfs rood geldt dan doe je dit op eigen risico!
Je loopt dus de kans dat je dan onverzekerd bent. Neem altijd vooraf contact op met je reisverzekeraar zodat je zeker weet of je gedekt bent of niet. Je kunt ook een gespecialiseerde verzekeraar zoeken die wel dekking wil bieden als je naar een risicogebied reist. Maar check dit altijd voor vertrek.
Het Coronavirus is ook geen reden om een beroep op je annuleringsverzekering te doen want het valt niet onder de dekking. Dit schrijft het Verbond van verzekeraars er over:
De annuleringsverzekering richt zich doorgaans alleen op risico’s van de verzekerde zelf en zijn directe omgeving (je wordt ziek of één van je ouders overlijdt). Wat er op je bestemming gebeurt, vormt dus meestal geen geldige reden om te mogen annuleren. Bij een annuleringsverzekering maakt het niet uit of de bestemming zich in het buitenland of in Nederland bevindt. Er zijn echter zogeheten ‘allrisk’ annuleringsverzekeringen die wellicht wel dekking bieden.
Hoe zit het met code geel? En waar moet ik op letten?
Als het officiële reisadvies geel is dan zal over het algemeen je verzekering kosten dekken. Maar ook in dit geval is het raadzaam je vooraf goed te laten informeren over de voorwaarde van je reis- en ziektekostenverzekering om elk risico uit te sluiten. Als tijdens je verblijf in het buitenland het reisadvies wijzigt van geel naar oranje of misschien zelfs rood dan kun je wel tegen problemen oplopen. Bijvoorbeeld als je gerepatrieerd moet worden hoef je niet op steun van de Nederlandse overheid te rekenen. Dat heeft premier Mark Rutte op 3 juni 2020 heel duidelijk aangegeven. Dus dat risico is altijd voor jou! Het kan anders liggen als je via een reisorganisatie een zogenaamde pakketreis hebt geboekt dus bijvoorbeeld een accommodatie + vervoer (Vliegtuig, trein, bus). Dan zal de reisorganisatie voor repatriëring zorgen. Ook in dit geval geldt: Reis wijs en zorg dat je heel goed voorbereid bent.
Coronavirus: hoe zit dat met je ziektekosten verzekering in het buitenland?
Als je naar Frankrijk (of een ander land) gaat waar het Coronavirus heerst dan is het goed dat je de voorwaarden van je ziektekostenverzekering nakijkt en bij twijfel je verzekeraar raadpleegt of je wel verzekerd bent als je iets tijdens je verblijf in Frankrijk overkomt. Er kunnen in elk geval een paar situaties voorkomen:
- Reisadvies groen of geel. Met deze reisadviezen wordt een gebied als veilig gezien en kun je normaal gebruik maken van de voorzieningen van de basisverzekering en eventuele aanvullende verzekeringen. Als het reisadvies negatiever wordt als je al op je bestemming blijft dan is je dekking geldig. Als je ter plekke zelf besmet raakt (of je reisgenoten) dan is het zaak om goed naar de voorwaarden van je verzekering te (laten) kijken.
- Reisadvies oranje of rood. Is het reisadvies oranje of rood en ga je naar een risicogebied dan zal meestal de dekking van de basisverzekering wel gelden maar zo goed als zeker niet van aanvullende verzekeringen. De basisverzekering keert overigens alleen uit op grond van de in Nederland geldende kosten. Als de kosten in het buitenland dus hoger zijn dan komen deze voor je eigen rekening.
Heb je enige twijfel over de dekking zorg dan altijd dat je voor vertrek precies weet wat je dekking inhoudt zodat je weet waar je aan toe bent.
Wat moet ik doen als door het Coronavirus mijn reis niet doorgaat?
Heb je op korte termijn een reis gepland naar Frankrijk en heeft je reisorganisatie deze gecanceld? Als het een bij de ANVR en SGR aangesloten reisorganisatie is dan is er sinds 14-3-2020 het speciale Corona-voucher. De Stichting Garantiefonds Reizen (SGR) heeft aangesloten reisondernemingen een creatieve mogelijkheid geboden bij het omboeken of annuleren van een reis, waarbij de uit te geven Corona-voucher onder dekking valt van dit garantiefonds. Hiermee blijven reizigers de zekerheid houden dat hun reeds betaalde reissom veilig is gesteld. Meer informatie vind je op de website van de ANVR.
Steeds meer reisorganisaties bieden soepele regelingen waarmee je met het voucher later dit jaar alsnog je vakantie kunt boeken. Heb je zelf rechtstreeks tickets geboekt voor een vliegtuig en bijvoorbeeld een hotel, chambre-d’hôtel, vakantiehuis of een vakantiepark? Dan zit er niets anders op dan zelf met de betrokken bedrijven contact op te nemen en hoe te handelen.
Heb je een ticket voor de Eurostar, voorheen Thalys, geboekt bij NS International, dan kun je hiervoor contact opnemen met het NS International Service Center: 030-2300023 (lokaal tarief). Houd er rekening mee dat de wachttijd langer is dan normaal.
Op de website van de ANVR vind je ook een handig overzicht met veel gestelde vragen en antwoorden.
Status Coronavirus en reisadvies in Frankrijk
Op dit moment verspreid het Covid19 virus zich sneller in Frankrijk en is het hele land op code oranje gezet.
Dit wordt in een kaart in beeld gebracht waar, misleidend voor Nederlanders, de betreffende gebieden in het rood zijn ingekleurd. Dit wordt helaas door de pers in mijn ogen telkens verwarrend gebruikt want je ziet tal van artikelen schreeuwende koppen zoals “Opnieuw Franse departementen rood” of “Frankrijk kleurt bloedrood en nu?”. In mijn ogen helaas nieuwskoppen die sterk overdreven zijn. De kleur is echter puur een Franse benadering om aan te geven dat de situatie verslechterd en er lokaal strengere maatregelen kunnen worden genomen.
Als je op de officiële website voor het Coronavirus van Frankrijk kijkt zul je vreemd genoeg zien dat de kaart voor het hele land groen is! Dat heeft er namelijk mee te maken dat de capaciteit in de Franse gezondheidszorg op dit moment overal ruim voldoende is om de toenames op te vangen. Dus er worden in Frankrijk twee kaarten gebruikt. De onderstaande om aan tonen waar de toenames zijn van het virus zodat er lokaal kan worden ingegrepen en de kaart waarop op de capaciteit van de zorg is weergegeven en die is voor het hele land nog steeds groen.
Op de kaart hieronder zie je officiële gegevens die dagelijks in Frankrijk worden gepubliceerd. Hoe donkerder de kleur blauw des te meer besmettingen er zijn. Om de verwarring compleet te maken gaat het hier dus om een kaart die blauw is ingekleurd. Deze geeft het totaal aantal besmettingen weer. Hoe donkerder de kleur des te meer besmettingen er zijn. Als je met de muis over een departement gaat krijg je de naam te zien.
Sinds 12 mei 2020 houdt de Franse regering ook nog een andere kaart bij waarop regio’s en departementen groen of rood zijn. Dit wil echter niets zeggen over veilig of onveilig maar geeft alleen aan in welke gebieden in Frankrijk de medische zorg de situatie aan kan of enorm onder druk staat. Vooral in Noord-Frankrijk zijn de meeste besmettingen en veel regio’s rood vanwege de druk op de zorg. Maar theoretisch kan een regio ook rood zijn met relatief weinig besmettingen maar weinig capaciteit om Corona patienten te verzorgen. Dus in alle andere gebieden in Frankrijk loop je ook het risico om besmet te raken. Zie de website voor meer info
Op de website Santé Publique France staat een actueel overzicht met de Franse regio’s en het aantal besmettingen. Je kunt daar informatie per regio raadplegen (alleen in het Frans). Klik dan bij de betreffende regio op Télecharger voor uitgebreide informatie.
Oude Reisadviezen corona Frankrijk
15-9-2020, 12:00u Het reisadvies voor Frankrijk is opnieuw voor meer departementen naar Oranje. (zie hierboven). Iedereen die uit deze gebieden terugkomt in Nederland krijgt het dringende advies om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Het officiële reisadvies voor de rest van Frankrijk is dus nog steeds geel.
7-9-2020, 19:00u Het hoofdstedelijk Gewest Brussel en de stad Antwerpen zijn Oranje
24-7-2020, 20:00u Het reisadvies voor de rest van België is GEEL = let op veiligheidsrisico’s
15-6-2020, 20:00u Het reisadvies voor de rest Frankrijk GEEL = let op, veiligheidsrisico’s
15-6-2020, 20:00u Het reisadvies voor Luxemburg is GEEL = let op veiligheidsrisico’s