Eet smakelijk!
De recepten op deze pagina zijn allemaal gebaseerd op de Coquilles Saint-Jacques, de Sint-Jacobs schelp.
Ik heb de gerechten zelf gemaakt en meestal tijdens onze reizen door Frankrijk. Vooral in Bretagne, bij Erquy, haal je de heerlijkste verse coquilles.
Een recept met Coquilles Saint-Jacques is simpel, Je hebt alleen goede echte boter, olijfolie, peper en zout en een citroen nodig om al een voortreffelijk gerecht klaar te maken.
Tip! Schrijf je in op onze nieuwsbrief. Nu met gratis eBook!
Coquilles-Saint-Jacques op z’n puurst
Het recept zoals hieronder staat beschreven is apart maar zeker niet traditioneel voor Coquilles Saint-Jacques.
Hoe zijn Coquilles Saint-Jacques het lekkerst?
Dat hangt er natuurlijk vanaf wat jouw eigen smaak en voorkeur is, maar eerlijk gezegd vinden wij Coquilles Saint-Jacques met een saus niet de beste manier. Hoewel wij ze ooit eens gegeten hebben met een gekarameliseerde witlof en een heel fijne saus met verse vanille. Dat was we weer heel super!
Maar waarom zou je de smaak van Coquilles Saint-Jacques “verpesten” met een saus?
Hier is een recept voor, wat ons betreft, de lekkerste en simpelste Coquilles Saint-Jacques (klaar in 4 minuten):
Neem per persoon 3 Coquilles
Een heel goede olijfolie
grof zeezout en versgemalen zwarte peper
een grillpan (heb je die niet dan is een goede koekenpan met anti-aanbak laag ook goed)
1 halve citroen (genoeg voor ca 6 coquilles)
1. Verhit de de grillpan goed voor.
2. Maak de Coquilles Saint-Jacques schoon en droog ze goed af. Doe ze in een bakje met een flinke scheut van de olijfolie en even met de vingers de schaaldieren flink rondhusselen zodat de olie goed verdeeld is.
3. Leg de coquilles in de gloeiend hete grillpan. Druk ze een beetje met de vingers vast op de ribbels.
4. Na ca 1 minuut (bij hele dikke 1,5 minuut) de coquilles omdraaien.
5. Nog 1 minuut op de andere kant en de citroen uitknijpen over de schaaldieren. De pan begint flink te sissen!
6. Na ca een halve minuut de coquilles er uit halen. Door het citroensap zijn ze een beetje gekaramelliseerd.
Presenteren op een bordje met grof zeezout er over en een beetje vers gemalen peper. Een flinke scheut echt voortreffelijke olijfolie maakt het geheel af. Serveren met een goed stuk stokbrood.
Dit is een prima voorgerecht. Hoeft verder niets bij. Wil je er een hoofdgerecht van maken? Maak er een klein beetje risotto bij. Gebruik wel een lekkere visbouillon om de risotto te maken volgens je recept.
Drink er een mooie witte wijn bij. Een chardonay is prima, wel goed gekoeld maar niet ijskoud. Onze favoriet hierbij is een Chablis Premier Cru Fourchaume! Wat kan eenvoud toch lekker zijn….
tip: heb je een echte zwarte truffel in huis? schaaf er dan wat truffel overheen wordt het nog lekkerder 🙂
Coquilles-Saint-Jacques Frankrijk Binnendoor (carpaccio, rauw, super lekker!)
Het onderstaande recept is bijzonder maar niet voor elke toepassing geschikt en ook niet iedereen vind rauw lekker.
Op diverse plaatsen in Frankrijk hebben wij de Coquilles-Saint-Jacques gegeten maar de meest bijzondere was wel een carpaccio.
Ruud is na het voortreffelijke diner naar de kok gestapt om hem te complimenteren en kreeg toen het recept voor dit bijzondere gerecht.
Je moet wel van rauw houden want deze carpaccio is van flinterdun gesneden coquilles. Het is eenvoudig te maken:
Per persoon 1 grote of 1,5 kleine coquille. Vries deze van te voren in en laat langzaam ontdooien tot deze nog enigsins bevroren is. Dan met een vlijmscherp mes zo dun mogelijke plakjes snijden (denk om je vingers!).
Deze plakjes op een klein bordje naast elkaar leggen. Dan de carpaccio met een perfecte olijfolie heel dun insmeren.
Bordje in de koelkast zetten en een kwartier voor het aan tafel gaan er uithalen. Een beetje grof zeezout en een heel klein beetje peper er overheen malen. Samen met een lekker stukje bruin stokbrood en goede olijfolie is dit een fantastische traktatie!
Tip: Het is ook in bevroren toestand lastig om een hele coquille in plakjes te snijden.
Ik snij dan een halve coquille in heel dunne plakjes. De andere helft bewaar ik en per persoon bak ik 2 halve coquilles. Dit gaat als volgt: olijfolie heet laten worden in een koekenpan. De coquilles er in leggen en ongeveer 1 minuut aan elke kant bakken. Dan met het sap van 1 citroen afblussen en nog heel kort elke kant even bakken.
Zo van het vuur op het bord, beetje olijfolie er over en smikkelen maar! Je kunt ze ook naast de carpaccio leggen. Houdt er wel rekening mee dat rauw voedzaam kan zijn.
En als u nog een lekker wijntje bij dit gerecht wilt drinken kijk dan eens naar een goede Chablis of een Chablis Premier Cru Fourchaume. Deze passen er perfect bij! U kunt het ook laten begeleiden door een andere Chardonnay of een pinot gris uit de Elzas.
Coquilles-Saint-Jacques Breton…
Als je in Bretagne bent , en zeker in de buurt van Erquy, dan moet je dit recept eens maken.
Ingrediënten:
Per persoon 2 grote Coquilles Saint-Jacques
peper
grofgemalen zeezout
olijfolie (bijvoorbeeld met Provençaalse kruiden)
roomboter (Beurre de Bretagne)
sjalotje
knoflook
dijon mosterd
witte wijn
Bestrooi de coquilles met wat zeezout en peper.
Een pan op het vuur warm laten worden en een flinke scheut Provençaalse olijfolie toevoegen. Pas op dat de olie niet te heet wordt, anders gaat het spetteren.
De coquilles in de pan leggen en na een minuutje snel omdraaien. Vervolgens een eetlepel boter (per 4 coquilles) er bij (geen margarine dat is zonde van de smaak!) Wij gebruiken in Frankrijk altijd de Beurre de Bretagne (de pakjes met de blauw/witte blokjes).
Een fijn gesnipperd sjalotje en een grote fijngesneden teen knoflook toevoegen. Dit even lekker laten sudderen en de coquilles af en toe omdraaien en na een minuutje of drie (afhankelijk van de grootte) deze op een bordje leggen.
Een theelepel scherpe mosterd (bijvoorbeeld dijon mosterd) in de pan en een flinke scheut witte wijn (een half glas). Aan de kook brengen en goed roeren en even laten inkoken. De saus over de coquilles scheppen en eventueel serveren met een klein beetje sla.
Glaasje witte wijn er bij (Chablis of een Tokay Pinot Gris uit de Elzas) en u heeft een fantastisch en vooral heerlijk voorgerecht.
Tips voor vakanties en accommodaties in Bretagne
- Tip » download ons eBook over Bretagne (zie hieronder)
- of lees onze uitgebreide informatie over vakantie in Bretagne
23 dagen dwars door de Loirestreek, Bretagne en Picardië
Een uniek eBook met maar liefst 107 pagina’s vol met tips en trips.
Je leest over één van de moosite delen van de Loire tussen Saumur en Angers ideaal om te fietsen, te wandelen en te ontdekken.
In Bretagne laat Ruud Couwenhoven je kennismaken met de mooie Côte d’Emeraude en een aantal fantastische wandelingen over de sentiers douaniers!
De Baai van de Somme in Picardië is de volgende bestemming en je leest er alles over in dit bijzondere eBook.
Je kunt het eBook voor maar € 5,99 downloaden
In dit eBook staat een complete reis van 23 dagen via de Loire, het noorden van Bretagne naar de prachtige omgeving van Saint-Vallery-sur-Somme in Picardië.
Meer weten? Kijk hier voor de complete inhoud